Agaricus – wygląd i pochodzenie

Agaricus Blazei Murril to grzyb pochodzący z Ameryki południowej, który wyglądem przypomina naszą pieczarkę. Jest bardzo często stosowany na infekcje wirusowe i przy pasożytach.

Wygląd Agaricusa

Agaricus należy do rodziny Agariaceae (pieczarkowate) i wyglądem przypomina naszą pieczarkę polową. Ma kolor brązowo złoty, dlatego często nazywany jest grzybem słonecznym. Może urosnąć nawet do 14 cm długości i 5 cm grubości a z powodu lekko migdałowego zapachu i smaku jest uznawany za niezwykły rarytas. 

Inne nazwy Agaricusa to – pieczarka słoneczna, pieczarka migdałowa, boski grzyb, czy „grzyb księżniczka” (Japonia).

Pochodzenie Agaricusa i historia jego odkrycia

Agaricus blazei Murril [Agaricus subrufescens] to jadalny grzyb pochodzący z Ameryki Południowej, gdzie zbierany był głównie przez mieszkańców brazylijskiej wioski Piedade. Został odkryty w 1945 r. przez angielskiego Mykologa –  Williama A. Murrila i na jego cześć nadano mu nazwę Agaricus Blazei Murill.

Początkowo grzyb ten nie zwracał zbytnio uwagi. Dopiero w 1960 zaobserwowano, że mieszkańcy wioski Piedade, gdzie zbierano i uprawiano tego grzyba, znacznie rzadziej zapadali na przewlekłe choroby, w tym także na nowotworowe. Postanowiono wysłać Agaricusa do labolatorium i dokładnie sprawdzić jego właściwości. Tematem tym zajął się japoński naukowiec Takatoshi Furumoto.

Podczas badań odkryto, że Agaricus posiada ogromną ilość polisacharydów, które mają duże zastosowanie i korzystnie wpływają na układ odpornościowy organizmu. Badania wykazały że grzyb ten zmniejsza stany zapalne, wzmacnia odporność przeciwzakaźną i przeciwnowotworową, niszczy komórki nowotworowe i wiele patogenów oraz zmniejsza stres oksydacyjny i poziom cholesterolu.

Agaricus służył więc mieszkańcom wioski nie tylko jako pokarm, ale również jako lekarstwo. Żyli oni w zdrowiu, aż do osiągnięcia starszego wieku.

W 2002 roku grupa badaczy stwierdziła że jest on identyczny z opisanym już wcześniej Agaricus brasiliensis. W 2005 kolejnemu badaczowi Kerriganowi przy pomocy analizy DNA udało się udowodnić, że obydwa te grzyby są identyczne genetycznie z opisanym już w 1893 roku gatunkiem Agaricus subrufescens Peck – który uważany jest w związku z tym za najstarszą naukowo poprawną nazwę.

Podsumowując, badania laboratoryjne wykazały, że Agaricus pomaga:

– zmniejszyć stany zapalne, 
– wzmocnić odporność przeciwzakaźną i przeciwnowotworową, 
– oraz zmniejszyć stres oksydacyjny i poziom cholesterolu.

W 2004 roku przeprowadzono kolejne badania, które wykazały, że spożywanie Agaricusa przez osoby poddawane chemioterapii, poprawia ich stan zdrowia i odporność.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *