Najważniejszą substancją aktywną Chaga jest kwas betulinowy, który grzyb wysysa z brzozy. Od lat 90 prowadzone są badania na temat terapeutycznych właściwości tej substancji, a także jej zdolność do apoptozy (apoptoza to proces, w którym reakcje biochemiczne doprowadzają komórkę nowotworową do zaprogramowanej śmierci – źródło czytelniamedyczna.pl).
Chaga – składniki odżywcze i ich zastosowanie
Chaga zawiera duże ilości substancji bioaktywnych, witaminy, minerały jak również melaninę, która sprawia, że grzyb jest ciemny. W jej składzie znajdziemy również pochodne betulinowe i kwas betulinowy, który pozyskuje z brzozy. Dodatkowo znaleźć w niej można polisacharydy – beta glukany, flawonoidy, sterole i pterydynę.
Polisacharydy
Jednym z najważniejszych składników Chagi, są polisacharydy, które pomagają redukować stres i stymulują układ odpornościowy. Polisacharydy, które są nierozpuszczalne w wodzie działają jak probiotyk, czyli są pokarmem dla mikroflory i wspomagają perystaltykę jelit. Ksylogalooctoglukany to polisacharydy, na które szczególnie warto zwrócić uwagę.
Związki terpenowe
Z kolei związki terpenowe mają ogromny potencjał przeciwinfekcyjny. W Chaga można znaleźć terpeny takie jak: kwas p-hydroksybenzoesowy, kwas ferulowy, fosoperianol D, lanostany, kwas trametenolowy
Betulina i kwas betulinowy
Jednym z ważniejszych związków w Chaga jest betulina, która należy do trójterpenów i bardzo dobrze wchłania się z przewodu pokarmowego do organizmu.
Betulina przekształca się w kwas betulinowy i ma działanie przeciwinfekcyjne i przeciwwirusowe.
