Cordyceps sinensis (maczużnik chiński) to niezwykły grzyb, który wspiera organizm w szybszym powrocie do zdrowia i dodaje energii do działania. Nie bez powodu nazywany jest „najmocniejszą ładowarką” energii ze wszystkich grzybów. Gdzie rośnie i jak wygląda? Zapraszamy do przeczytania ciekawego artykułu.

Cordyceps – wygląd i występowanie
Cordyceps Sinensis znany jest pod wieloma nazwami: gąsienica w zimie, gąsienica chińska oraz caterpillar mushroom. Sinensis należy do rodziny grzybów Cordyceps, do których należy również Cordyceps militaris (maczużnik bojowy).
Jest to grzyb entomopatogenny (pasożytniczy), a swoją nazwę zawdzięcza niezwykłemu podłożu, na którym wzrasta. Przed zimą poraża gąsienice motyla, które znajdują się pod ziemią i martwe wykorzystuje jako pokarm. Po zakończeniu zimy, grzyb rośnie i tworzy maczugowaty zaokrąglony, brązowy owocnik.
Cordyceps pochodzi z Tybetu
Pierwotnie Cordyceps pochodzi z wyżyn Tybetu, gdzie rośnie na wysokości 3 – 5 tys. m.n.p.m. To tam pierwsi pasterze odkryli jego działanie obserwując zwierzęta, które go jadły. Były zdecydowanie bardziej witalne, silniejsze oraz zdrowsze, miały więcej energii i wyższe libido.
Znaleźć go można również w południowo zachodnich i północnych Chinach (Sichuan, Yunnan) oraz w indyjskiej prowincji Uttarakhant, Siakim i Himanschal. Jest jednym z najdroższych grzybów, dlatego co roku tysiące zbieraczy wyrusza w góry Tybetu w jego poszukiwaniu. Cordyceps zbierany jest od kwietnia do sierpnia.

W ostatnich 25 latach jego dostępność w dzikiej przyrodzie znaczenie się zmniejszyła, co spowodowało wzrost jego ceny. Obecnie grzyb ten jest hodowany w warunkach sztucznych a jego jakość jest bardzo zbliżona do Cordycepsu z wyżyn Tybetu.