Maitake – najważniejsze składniki

Artykuł sponsorowany

Maitake podobnie jak większość grzybów, zawiera dużą liczbę bioaktywnych składników, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie.

Maitake – najważniejsze składniki

W Maitake warto zwrócić uwagę na wysoki udział ergosterolu – prowitaminy D, która odgrywa istotną rolę w naszym organizmie. Pozostałe składniki to ryboflawina, niacyna, tiamina, biotyna, kwas foliowy, minerały i pierwiastki śladowe (żelazo, cynk, potas i magnez). 

Polisacharydy w Maitake

Maitake zawiera polisacharydy, które są nierozpuszczalne w wodzie i tworzą tak zwany błonnik surowy. Nie jest on wchłaniany z jelita, ale wspomaga perystaltykę jelit i służy jako pożywienie dla mikroflory jelitowej. Polisacharydy rozpuszczalne w wodzie reprezentowane są przez beta-glukany, które wspierają prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego, neutralizują wolne rodniki. 

Maitake zawiera substancję, która posiada zdolność podwyższania aktywności makrofagów. Chodzi o tak zwaną frakcję -D a szczególnie beta-D-glukan o nazwie grifolan. Stymuluje on produkcję interleukin i interferonu.

Aminokwasy i białka

Grzyby zawierają duże ilości aminokwasów i białek, które można znaleźć w nasionach. W Maitake znajdziemy zarówno aminokwasy nieegzogenne (które jesteśmy w stanie sami wyprodukować z innych źródeł) oraz takie, których nie jesteśmy w stanie wyprodukować i musimy spożywać. Do najważniejszych należą: kwas asparaginowy, lizyna, glutamina, alanina, treonina, walina oraz arginina.

Inne składniki

Maitake nie zawiera cholesterolu, ale można znaleźć w nim kwasy tłuszczowe, trójglicerydy, lipidy sterolowe i sfingolipidy. Ponadto w jego składzie znaleźć można również fenole ‒ kwasu galusowego i flawonoidy, takie jak kwercetyna. Kwasy organiczne, które nadają mu smaku i aromatu to między innymi: kwas jabłkowy, cytrynowy, mrówkowy oraz bursztynowy.

W Maitake znajdziemy również liczne minerały, mikroelementy oraz Witaminy (synk, selen, potas, fosfor, sód, witaminy z gruby B, witamina D, betakaroten).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *