Reishi to jeden z najstarszych i najsilniej działających naturalnych środków leczniczych. W licznych naukowych badaniach określany jest jako lek o zróżnicowanym działaniu i środek przeciw procesom starzenia się organizmu.
W Europie, jako środek leczniczy, jest dostępny już od ponad 40 lat i jego zastosowanie cały czas rośnie. Ze względu na ogromne zapotrzebowanie na tego grzyba, Reishi jest uprawiany w dużych ilościach w Chinach i Japonii.
Reishi – wygląd i występowanie
Reishi posiada zbitą konsystencję a ze względu na swój błyszczący charakter mówi się na niego „lakownica lśniąca”. Jego kapelusze o średnicy od 5 do 20 cm są jak korek, prawie zdrewniałe i zwykle uformowane w kształt nerki. Owocniki wyrastają na trzonie osadzonym z boku i mają bardzo błyszczącą powierzchnię barwy od żółtopomarańczowej do czerwonoczarnej i przy brzegu jaśniejącej. Gdy jest wyschnięty pozostaje zawsze zdrewniały i utrzymuje swoją pierwotną postać.

Reishi jest saprofitem nadrzewnym i znaleźć go można głównie na martwych drzewach lub pniach. Najczęściej są to drzewa liściaste takie jak dęby, olchy, buki i brzozy). Rzadziej rośnie na drzewach iglastych.
Z powodu jego gorzkiego smaku i zbitej formy, nieprzetworzony Reishi, nie jest jadalny.