Soplówka jeżowata – wygląd i występowanie

Soplówka jeżowata znana również jako Lion’s Mane to jeden z najpopularniejszych grzybów, który wykorzystywany jest jako wsparcie dla układu trawiennego i nerwowego. Ma również działanie przeciwzapalne, dlatego wspomaga organizm przy zapaleniu jelit czy żołądka.

Soplówka jeżowata – wygląd i występowanie

Soplówka jeżowata czyli Lion’s Mane, swoją nazwę zawdzięcza owocnikom, które wyglądem przypominają lwią grzywę. Owocniki te mogą osiągać wielkość nawet do 40 cm i pokryte są miękkimi „soplami” o długości kilku centymetrów.

W smaku grzyb ten przypomina lekko owoce morza z cytrynowym posmakiem. Dlatego uważany jest w kuchni za niezwykły rarytas, który świetnie nadaje się do sałatek, zup, risotto czy jako dodatek do mięsa lub zamiast mięsa.

Ze względu na wygląd, w Chinach mówi się na niego „głowa małpy”, z kolei jego łacińska nazwa Hericium erinaceus, wiąże się z aktywnymi związkami, którymi są hericenony (hericenones). Związki te pomagają stymulować mózg do zwiększenia produkcji czynnika wzrostu nerwów i znajdują zastosowanie w chorobach neurologicznych.

Soplówka jeżowata - wygląd i występowanie

Gdzie rośnie Soplówka jeżowata

Soplówka jeżowata (Hericium) rośnie głównie na pokaleczonych drzewach liściastych takich jak buki czy dęby oraz na ich pniach w Europie, Azji i w Ameryce północnej.

Owocuje głównie od września do listopada i podobnie jak huby jest bocznie przyrośnięta do drewna grubym, krótkim trzonem bez hymonoforu. Nie jest jednak zdrewniała ani korkowata tak jak one, tylko mięsista.

Soplówka jeżowata w Polsce jest gatunkiem zagrożonym i wymierającym, dlatego od 1955 roku jest pod ochroną. Może być jednak uprawiana komercyjnie na substracie zastępczym np. trocinach drzew czy otrębach.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *