Wrośniak różnobarwny – wygląd i występowanie

Wrośniak (Coriolus versicolor), dzięki swojej zdolności przystosowawczej do różnych warunków klimatycznych, rośnie prawie na całym świecie.

Najczęściej znaleźć go można na obumarłych drzewach takich jak brzozy, wierzby, buki czy topole. Rośnie nie tylko w krajach azjatyckich czy Ameryce Północnej (głównie w łagodnym klimacie) ale również w Europie (i w naszych polskich lasach). Bardzo łatwo można go dostrzec na przewróconych pniach czy gałęziach drzew. Jako grzyb saprofityczny przyspiesza rozkład drewna, powodując stopniowy rozpad obumarłego drzew. Obecnie występuję na terenie całej Polski, oprócz rejonów wysokich partii gór. 

Wrośniak różnobarwny – wygląd i występowanie

Wrośniak różnobarwny, czyli inaczej Coriolus, niema trzonu, za to posiada wielobarwne kapelusze, które mają postać rozetek i rosną na drewnie. Przez swój wygląd nazywany jest „ogonem indyka”, dlatego jego angielska nazwa brzmi Turkey tail – czyli ogon indyka. Nazwa ta idealnie odzwierciedla jego wygląd. Z kolei w Chinach mówi się na niego – Yun Zhi – czyli grzyb chmura.

Grzyb ten ma charakterystyczne paski, które są ułożone koncentrycznie i przyjmują różne kolory. Najczęściej spotkać można brązowe, czarne a nawet czerwone. Jest szorstki w dotyku a od spodu zamiast blaszek ma drobne rurki.

Coriolus najczęściej rośnie w skupiskach i ze względu na swój wygląd jest tak urokliwy, że wykorzystuje się go jako materiał dekoracyjny.

W naturalnej postaci nie jest jadalny, dlatego najlepiej jest go spożywać w formie ekstraktu, który daje nam pewność otrzymania wszystkich niezbędnych składników.

Wrośniak różnobarwny - wygląd i występowanie

Ciekawostka: Grzyb ten jest tak silny, że może się przystosować do różnych warunków klimatycznych. Taoiści zastanawiali się kiedyś dlaczego spotkać go można również na sośnie, która ma silne właściwości przeciwgrzybiczne. Doszli do wniosku, że musi mieć niesamowite właściwości, siłę i wytrzymałość.

I jak się okazało 😉 mieli rację. Grzyb ten zaliczany jest do sił „yang”.

Niestety ze względu na to, że nie ma dowodów na jego spożycie przed rokiem 1997, został od przyporządkowany do tak zwanej nowej żywności – Novel Foods.  

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *