Wsparcie wrośniaka we wzmacnianiu odporności

Artykuł sponsorowany

Wrośniak różnobarwny (Coriolus versicolor, Turkey Tail) ze względu na swoje właściwości, jest jednym z najczęściej stosowanych grzybów na całym świecie. Wspiera we wzmacnianiu odporności i ma działanie przeciwzapalne. 

Posłuchaj jak wrośniak wspiera odporność

Wsparcie Wrośniaka we wzmacnianiu odporności

Wrośniak różnobarwny (Coriolus) dzięki wielu cennym składnikom pomaga wzmocnić jak również wyregulować system odpornościowy, dlatego stosowany jest jako wsparcie w leczeniu wielu autoimmunologicznych dolegliwości (np. RZS – reumatoidalne zapalenie stawów).

Ze względu na swój skład wspiera organizm w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego i może harmonizować jego działanie. 

Coriolus wzmacnia organizm w walce z infekcjami i patologicznymi komórkami, jak również hamuje go przy przewlekłych stanach zapalnych, alergiach i chorobach autoimmunologicznych. Czyli można powiedzieć, że jednocześnie może stymulować jak i tłumić odporność jeśli jej odpowiedź jest nieproporcjonalna.

Wrośniak pomaga zwiększyć liczbę komórek odpornościowych

Aby poradzić sobie z infekcjami, patogenami, wirusami i niechcianymi komórkami, organizm musi być wystarczająco silny. Wrośniak czyli Coriolus pomaga zwiększyć liczbę komórek odpornościowych, a także ich aktywność. 

Dzięki niemu komórki odpornościowe takie jak makrofagi czy neutrofile mogą skuteczniej absorbować i fagocytozować obce cząstki oraz je rozkładać. Dodatkowo tworzą czynniki sygnalizacyjne, cytokiny i chemokiny (TNF alfa, interferony) które tworzą mikro-środowisko aktywujące komórki odpornościowe. 

Wrośniak różnobarwny pomaga również wzmocnić cytotoksyczność komórek NK i CD8 limfocytów, które rozpoznają i niszczą komórki zakażone wirusem, oraz te, które są zmienione chorobowo. Aktywuje również limfocyty T i limfocyty B, dzięki czemu prowadzi do produkcji przeciwciał wspierających w obronie przed nawracającymi infekcjami. 

Coriolus ma również wpływ na mikroflorę jelitową, która pomaga zadbać o dobrą odporność. Dzięki PSP zwiększa się liczba potrzebnych bifidobakterii i pałeczek kwasu mlekowego. Zmniejsza się natomiast liczba bakterii chorobotwórczych np. Clostridia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *